Sushi sauzen

17-08-2013 14:54

Hieronder worden de sauzen besproken die worden gebruikt bij sushi gerechten, verder wordt er uitgelegd hoe u ze kunt maken of verkrijgen in één paar simpele stappen!

 

Unagi saus:

De Unagi saus is een zoete en dikke saus, dat voornamelijk is gebaseerd uit soja saus. Deze saus wordt vooral geserveerd op gebarbecued paling (Unagi) in sushi's, of gewoon als topping voor sushi gerechten.

Ingrediënten:

- ¼ kopje suiker

½ kopje mirin (zoete rijstenwijn)

½ kopje soja saus

Stappen:

Stap 1: Meng de ingrediënten en giet het in een klein pan.

Stap 2: Zet de pan op het vuur ( laag stand) en laat het mengsel gedurende enkele minuten sudderen in de pan, terwijl u aan het roeren bent met een houten lepel. Dit blijft u doen tot de suiker opgelost is.

Stap 3: Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen in de pan. Als de saus afgekoeld is, kunt u het in de koelkast bewaren voor gebruik.

 

Spicy mayonaise:

De spicy mayonnaise is een pikante, sappige en vettige saus, dat voornamelijk wordt gebruikt voor de spicy tuna sushi gerechten en andere pikante rolls. De chili kruiden geven een heel ander soort pittigheid, dan wasabi dat doet aan sushi's.

Ingrediënten:

- 1 theelepel pikante chili saus

- 1 eetlepel mayonaise

- 1 theelepel citroensap (optioneel)

Stappen:

Stap 1: Giet de pikante chili saus en mayonaise in een kleine kom en gebruik een lepel om te roeren. Blijf roeren tot de pikante chili saus helemaal is verdeeld in de mayonaise.

Stap 2: U kunt het in de koelkast bewaren voor gebruik.

 

Rijstazijn:

De rijstazijn is een belangrijk ingrediënt voor het maken van sushi rijst. Men kan deze azijn kopen in Aziatische voedingwinkels (toko's), maar u kunt het ook zelf maken, dat ongeveer gelijk is aan de sushi rijstazijn.

Ingrediënten:

- 2 eetlepels suiker

1 ½ theelepels zout

- 1/3 kopje witte azijn

Stappen:

Stap 1: Giet de ingrediënten samen in een kleine sauspan.

Stap 2: Breng het aan de kook en roer met een lepel tot alle ingrediënten zijn opgelost.

Stap 3: Zet het vuur uit en laat de azijnmix afkoelen in de pan. Als de mix afgekoeld is, kunt u het gebruiken om sushi rijst te maken.

 

Bronnen: makemysushi.com; grouprecipes.com