Eten we nou echte wasabi of niet?

04-09-2013 13:54

 

Wasabi wat men eet in sushi restaurants, is geen echte wasabi!

Ja, je leest het goed. Maar wat is dat groene pasta dan, dat we bij de sushi geserveerd krijgen? Dat zal ik je eens even uitlegen..


Wasabi dat we geserveerd krijgen in Japanse sushi restaurants is geen echte wasabi van de plant. Het blijkt namelijk zo, dat echte wasabi moeilijk (en duur) is om te kweken en nog moeilijker om goed te verpakken (voor transport). Dus dat groene pasta wat men geserveerd krijgt in sushi restaurants is eigenlijk een mix van mierikswortel, mosterd en groene kleurstof. Echte wasabi hoort namelijk zo geserveerd te worden in de afbeelding hieronder:

 

 

    

  (Wasabi wortel op bord; bron foto)

 

                                    VS    

 

 (Mierikswortel; bron foto)

 

(Natuurlijk niet zo, haha..) Maar zoals je ziet is de echte wasabi afkomstig van een wasabi wortel en niet van een mierikswortel.

 

  (Wasabi wortel; bron foto)                                          (Wasabi pasta geraspt van een wasabi wortel;  bron foto )

 

Bovendien wordt echte verse wasabi (pasta) pas geraspt net voordat het wordt gebruikt, dus de enige manier om te weten of je echte wasabi geserveerd krijgt is door het voorbereidingsproces zelf te zien. Verder kan je door aan de echte wasabi (in tegenstelling tot neppe wasabi) te ruiken, geen brandende neus krijgen (wat weer kan leiden tot tranende ogen, net als bij het snijden van uien). Dit komt namelijk door de combinatie van mierikswortel poeder dat gemengd is met water om zo ''wasabi pasta'' te maken.

Zo zie je maar weer, dat de wasabi die we eten in sushi restaurants, eigenlijk gewoon iets anders is dan de echte pasta dat afkomstig is van de wasabi wortels. Hieronder kun je nog een filmpje zien dat over echte wasabi en neppe wasabi gaat (wel in Engels).

 

 

comments powered by Disqus