Ingrediënten voor populaire sushi soorten

17-08-2013 14:22

Hieronder wordt er uitgelegd welke ingrediënten er nodig zijn voor de ''populaire'' sushi varianten van de verschillende sushi soorten (nigiri sushi, inside out sushi etc.). Natuurlijk zijn er veel meer sushi varianten (creativiteit is de sleutel! ), maar in dit artikel worden alleen de meest voorkomende varianten besproken.

Let op: Dit artikel is alleen geschikt, indien u beschikt over de basistechnieken van de verschillende sushi typen (zie Video tutorials en recepten).

Alle sushi varianten met een  icoon zijn vegetarische gerechten.

 

Nigiri sushi (voor de basistechniek van dit type sushi, zie Nigiri sushi maken)

Sake nigiri:

- 1 zalm plakje

- voorbereid sushi rijst

Maguro nigiri:

- 1 tonijn plakje

- voorbereid sushi rijst

(Ama) Ebi nigiri:

- 1 gekookte garnaal of zoete garnaal (eventueel een zeewier strip)

- voorbereid sushi rijst

   

 

Saba nigiri:

- 1 plakje makreel

- voorbereid sushi rijst

Tako nigiri:

- 1 plakje octopus

- voorbereid sushi rijst

- 1 zeewier strip

Hokkigai nigiri:

- 1 plakje surfmossel

- voorbereid sushi rijst

- 1 zeewier strip

Tamago nigiri    ( Tamago maken, zie Japanse sushi omelet (Tamago) maken) :

- 1 plakje Tamago

- voorbereid sushi rijst

- 1 zeewier strip

Inari nigiri :

- 1 tofuzakje

- voorbereid sushi rijst

- 1 zeewier strip (eventueel voor andere vorm)

   

Unagi nigiri:

- 1 plakje paling

- voorbereid sushi

- 1 zeewier strip

Kani nigiri:

- 1 krabstick

- voorbereid sushi rijst

- 1 zeewier strip

Klassieke (Maki) roll (voor de basistechniek van dit type sushi, zie Klassieke (Maki) roll maken)

Sake maki:

- 1 zeewier (nori) vel

- 1 reepje zalm

- voorbereid sushi rijst

Tekka maki:

- 1 zeewier (nori) vel

- 1 reepje tonijn

- voorbereid sushi rijst

Avocado maki :

- 1 zeewier (nori) vel

- 2 plakjes Avocado

- voorbereid sushi rijst

 

Inside out sushi (voor de basistechniek van dit type sushi, zie Inside out sushi maken)

Spicy tuna maki:

- spicy mayonaise (mix van mayonaise en pikante chili saus (Sriracha)

- 2 kopjes voorbereid sushi rijst

- 2 zeewier (nori) vellen

- 150 gram tonijn filet

- lente-uitjes

 

Vulling voor binnenkant maki (stappen):

Stap 1: Hak de lente-uitjes in kleine ringen en de tonijn filet in kleine blokjes, daarna mengt u beide ingrediënten in één kom.

Stap 2: Voeg 1 eetlepel mayonaise en 1 theelepel pikante chili saus (samen de spicy mayonaise), vervolgens mengt u dit samen met de voorgaande ingrediënten.

Stap 3: Gebruik een lepel om de spicy tuna vulling aan de binnenkant van de inside out sushi te vullen.
 

Topping aan de buitenkant maki:

U kunt verschillende toppings aan de buitenkant strooien, bijvoorbeeld sesamzaadjes of viskuitjes (Tobiko).

 

Ebi tempura maki (voor de basistechniek van dit type sushi, zie Ebi Tempura maken):

- 4 grote/tijger garnalen

- 2 zeewier (nori) vellen

- 2 kopjes voorbereid sushi rijst

- Japanse mayonaise

- komkommer reepjes of avocado plakjes

- 1 eetlepel geroosterd zwarte sesam zaadjes

- 1 ei ( koud uit de koelkast)

- 200 ml koud water

- 75 gram bloem (en wat extra bloem)

½ theelepel bakpoeder

- ½ liter olie om te frituren

 

Vulling voor binnenkant maki:

- 2 garnalen per (halve) zeewier vel (staart naar buiten gericht)

- komkommer reepjes of avocado plakjes

- Japanse mayonaise

 Topping aan de buitenkant maki:

- geroosterd zwarte sesamzaadjes of andere strooisels (bijvoorbeeld: Tobiko of peper)

 

 

Green roll :

- 2 kopjes voorbereid sushi rijst

- 2 zeewier (nori) vellen

- avocado

- wortel

- Komkommer

Vulling voor binnenkant maki:

- wortel reepjes

- komkommer reepjes

 Topping aan de buitenkant maki:

Stappen:

Stap 1: Schil met een schilmesje plakjes avocado op de bovenkant van de inside out maki, totdat heel de bovenkant bedekt is met avocado plakjes.

Stap 2: Gebruik een met folie omwikkelde bamboe roll mat om de plakjes avocado op de Inside out maki te verstevigen.

Stap 3: Snijdt de Inside out maki's in stukjes hoe u heeft geleerd.

 

Tropicana roll  :

- 2 kopjes voorbereid sushi rijst

- 2 zeewier (nori) vellen

- avocado

- banaan

- geroosterde zwarte sesam zaadjes

Vulling voor binnenkant maki:

- avocado reepjes

- banaan reepjes (hoe dikker gesneden, hoe zoeter de sushi)

 Topping aan de buitenkant maki:

 - geroosterde zwarte sesam zaadjes

 

 

Rainbow roll:

- 2 kopjes voorbereid sushi rijst

- 2 zeewier (nori) vellen

- zalm

- tonijn

- zeebaars

- avocado

- komkommer

- lente uitjes

Vulling voor binnenkant maki:

- komkommer reepjes (zoveel als u wilt, zolang de inside out sushi dicht kan worden gerold)

- gensneden lente uitjes

 Topping aan de buitenkant maki:

- vis plakjes (zalm, tonijn, zeebaars)  en avocado reepjes met 0,5 cm (dikte) en ¼ van de inside out sushi lengte (breedte) (zodat de zalm, tonijn, zeebaars en avocado allemaal op de Inside out sushi passen)

Tip 1:  Gebruik een schilmesje om avocado reepjes te krijgen.'

Tip 2: Gebruik ook een met folie omwikkelde bamboe roll mat om de toppings steviger op de inside out sushi te drukken.

 

  

Dragon roll:

- 6 Tempura garnalen ( zie Ebi tempura maki , voor de stappen hoe u Tempura garnalen moet maken)

- 2 kopjes voorbereid sushi rijst

- 3 zeewier (nori) vellen

- 1 avocado

- 1 komkommer

- 50 gram Tobiko (viskuitjes)

- 50 gram Unagi (paling met unagi saus)

- geroosterde witte sesam zaadjes

Vulling voor binnenkant maki:

 - avocado (gebruik schilmesje) en komkommer reepjes

- 2 Tempura garnalen per zeewier (nori) vel, garnaalstaart naar buiten gericht

Topping aan de buitenkant maki:

 - avocado plakjes en Unagi op de bovenkant van de inside out sushi plaatsen

- 1 theelepel Tobiko (viskuitjes) over de roll strooien

- Unagi saus over de toppings

- geroosterde witte sesaamzaadjes

 

Gunkan Maki (voor de basistechniek van dit type sushi, zie Gunkan Maki maken)

Tobiko Gunkan:

- viskuitjes

- voorbereid sushi rijst

- zeewier (nori) strip

Ikura Gunkan:

- zalmeitjes

-  voorbereid sushi rijst

- zeewier (nori) strip

Chuka Wakame Gunkan :

- zeewier

- voorbereid sushi rijst

- zeewier (nori) strip

Maïs met krab Gunkan:

- maïs en krab (salade)

- voorbereid sushi rijst

- zeewier (nori) strip

 

Temaki (hand roll) sushi (voor de basistechniek van dit type sushi, zie  Temaki (hand roll) sushi maken )

Sake Temaki:

- zalm

- komkommer en avocado

- 1 kopje voorbereid sushi rijst

- 3 zeewier (nori) vellen

Maguro Temaki:

- tonijn

- komkommer en avocado

- 1 kopje voorbereid sushi rijst

- 3 zeewier (nori) vellen

Unagi Temaki:

- paling (met Unagi saus)

- komkommer en avocado

- 1 kopje voorbereid sushi rijst

- 3 zeewier (nori) vellen

California Temaki:

- gekookt krab vlees stick (imitatie krabstick)

- komkommer en avocado

- mayonaise

- 1 kopje voorbereid sushi rijst

- 3 zeewier (nori) vellen

- zalmeitjes

Wakame Temaki :

- zeewier (wakame)

- komkommer en avocado

- sla

- mayonaise

- 1 kopje voorbereid sushi rijst

- 3 zeewier (nori) vellen