Klassieke (Maki) roll maken

17-08-2013 13:47

Hieronder wordt uitgelegd hoe en wat u nodig heeft om een Klassieke (Maki) roll te maken (in dit recept is het bedoeld voor een komkommer roll):

 

Benodigdheden voor een (Kappa) Maki roll:

Producten:

- 1 bamboe sushi roll mat

- 1 groente schiller (voor zalm/tonijn etc. niet nodig)

- 1 scherpe mes

- 1 snijplank

- 1 kleine lepel (voor zalm/tonijn etc. niet nodig)

- 1 serveerschaal

Ingrediënten:

- 1 komkommer (of zalm/tonijn etc. voor andere Maki rolls)

- 2 kopjes voorbereid sushi rijst 

- 2 zeewier (nori) vellen

 - water

 - voorbereid wasabi

 - Japanse gember

 

Stappen (zie video ter illustratie voor een (Kappa) Maki roll:

Stap 1: Schil de komkommer en snijdt de uiteinden eraf. Vervolgens snijdt u de komkommer door de helft (in de lengte), daarna haalt u de zaadjes eruit met behulp van een kleine lepel. Vervolgens snijdt u de helften in dunne reepjes van ongeveer 0,30 cm breed en legt u ze opzij.

Stap 2: Maak uw handen een beetje nat en pak een hand vol (ongeveer een half kopje voorbereid sushi rijst) en verdeel het over de zeewier vel (glanzende zijde naar beneden gericht), maar laat een stuk aan de bovenrand van de zeewier vel ongedekt met rijst.

Tip: Gebruik niet teveel rijst of druk het niet te strak op de zeewier vel, de rijstlaag zou niet dikker moeten zijn dan 0,65 cm en u moet de zeewier er nog doorheen kunnen zien.

Stap 3 (optioneel, indien u van wasabi houdt): Dip uw vinger in de voorbereide wasabi en veeg het over de rijst.

Stap 4: Plaats de bamboe sushi roll mat voor u, daarna legt u met rijst bedekte zeewier er bovenop (ongeveer 2,5 cm boven de bodem van de sushi roll mat)

Stap 5: Leg een aantal komkommer reepjes  (of zalm/tonijn reepjes etc.) horizontaal in het midden van de rijst (ongeveer 2,5 cm brede vulling) en laat de komkommer reepjes (of zalm/tonijn reepjes etc.) aan beide kanten ongeveer 2,5 cm uitsteken.

Stap 6: Rol de onderste rand van de bamboe mat over de rijst, zeewier en vulling in een rechthoekige vorm. Zorg ervoor dat al de vulling is omhuld door de rijst en zeewier. 

Stap 7: Trek de mat terug en leg het weer over de sushi roll. Vervolgens rolt u opnieuw, deze keer strakker en gebruik gelijkmatiger druk, om de sushi vorm te geven als u aan het rollen bent.

Stap 8: Haal de sushi roll van de bamboe mat af, daarna legt u de bamboe mat over de roll om het een uiteindelijke vorm te geven door middel van strak en gelijkmatig aan te drukken.

Stap 9: Herhaal de voorgaande stappen met uw resterende helft van zeewier vel.

Stap 10: Maak uw mesblad een beetje nat met water en snijdt beide rollen door de helft (door middel van stevige zagende beweging en niet door te drukken met de mes, anders komt de vulling eruit). Daarna snijdt u iedere helft in 3 gelijke stukjes Maki's.

Stap 11:  Leg de stukjes Maki's op een serveerschaal en garneer de schaal met een kleine hoeveelheid wasabi en Japanse gember. Nu kunt u de Maki's serveren!

 

Bron: Howcast.com

Meer leren met Usushi:

Nigiri sushi maken
Inside out sushi maken

Gunkan Maki maken
Sandwich sushi maken

Temaki (hand roll) sushi maken

Japanse sushi omelet (Tamago) maken
Ingrediënten voor populaire sushi soorten