Sushi rijst maken

17-08-2013 13:30
Hieronder wordt uitgelegd hoe en wat u nodig heeft om sushi rijst te kunnen maken:
 
Benodigdheden:
 
 
Producten:
                                      
 - 4 liter plastic of glazen kom      
     
- 1 maatbeker
                                 
- 1 zeef/vergiet
                                
- 2 liter pan met deksel
                     
- 1 houten lepel
                                
- 1 liter sauspan  
                             
- 1 timer/stopwatch
 
Ingrediënten:
 
- 2 kopjes Japanse sushi rijst
 
- koud water
 
- ½ kopje witte rijstazijn
 
- 2 theelepels zout
 
- ¼ kopje suiker
 
- 10 cm konbu zeewier (optioneel)
 
Stappen (zie video hieronder ter illustratie):
 
Stap 1: Giet de Japanse sushi rijst in de zeef/vergiet en spoel het in koud water (haal viezigheden eruit).
 
Stap 2: Giet de gespoelde droge rijst in de 2 liter pan en vul de pan met water totdat het water ongeveer 2,5 cm boven de rijst is, en laat dit 30 minuten staan.
 
Stap 3: Plaats de rijst na 30 minuten terug in de zeef/vergiet en spoel het met koud water totdat het water helder is.
 
Stap 4: Giet de gespoelde droge rijst terug in de 2 liter pan en voeg 2¼ kopjes koud water bij de rijst, breng het daarna aan de kook en doe de deksel erop.
 
Stap 5: Als het eenmaal kookt (bubbels), brengt u het vuur of gas/elektriciteit naar de laagste stand.
 
Stap 6 en 7:
- Laat de rijst sudderen gedurende 20 minuten (gebruik timer) , en haal de deksel pas eraf als de 20 minuten voorbij zijn.
 
Tip: Als er nog steeds water in de pan zit, laat het nog even door sudderen totdat al het water geabsorbeerd is.
  
-Tijdens het rijst koken, giet u de rijstazijn, zout en suiker in de 1 liter sauspan en laat u het koken op middel/hoge stand, daarna blijft u roeren totdat de zout en suiker in de rijstazijn zijn opgelost. Voeg de konbu zeewier toe in de pan (optioneel) en zet de vuur uit. Daarna legt u de pan weg om af te koelen.
 
Stap 8: Als al het water is geabsorbeerd door de rijst, kunt u het vuur uitzetten en de pan wegleggen om af te koelen met de deksel er nog op.
 
Stap 9: Gooi de rijst in de 4 liter plastic of glazen kom en verdeel de rijst met een houten lepel zodat het sneller afkoelt.
 
Tip: Schraap niet alle droge/korstachtige rijst op de bodem van de pan in de plastic of glazen kom, omdat deze rijst niet lekker is voor sushi.
 
Stap 10: Haal de konbu zeewier uit de koude rijstazijn pan en giet de rijstazijn mengsel langzaam over de houten lepel op de gekookte rijst. Roer de rijst daarna zachtjes totdat het koud is.
 
-    Voilá, uw sushi rijst is klaar voor gebruik!
 
 

Bron: Howcast.com