Sushi woordenboek
Hieronder wordt een lijst met sushi termen en hun betekenis weergegeven zodat u één nog beter begrip krijgt op het gebied van sushi! ;)
Sushi termen
|
Betekenis
|
A | |
Abura-age | Gefrituurde tofu zakjes gebruikt voor inari sushi. |
Aji | Spaanse makreel. |
Akagai | Rode arkschelp. |
Amaebi no tama |
Rauwe garnalen. |
Anago | Zout-water paling |
Anakiumaki | Een sushi roll gevuld met zeeduivel lever en azijn rijst. |
Arai | Een methode voor het bereiden sashimi, waarbij de gesneden vlees wordt gewassen in lauw water, en vervolgens geschokt in een kom met ijswater. |
Awabi | Zeeoor. |
Azijnrijst | Een soort rijst gemengd met azijn en gebruikt om sushi te maken. |
B | |
Bara sushi | Een vorm van chirashi sushi, waarbij de ingrediënten worden gemengd met de rijst. Ook wel bekend als gomoku sushi. |
Binjo | Vettige witte tonijn. |
Buri | Geelvin-makreel. |
C | |
California roll | Een sushi roll gevuld met avocado, komkommer en krab, meestal gerold met de rijst aan de buitenkant. |
Caterpillar roll | Een sushi roll bedekt met avocado als buitenste laag. |
Chirashi sushi | Sushi waar de ingrediënten los en gemengde bovenop de sushi rijst liggen, geserveerd in een sushi kom. |
Cone sushi | De Hawaiiaanse versie van inari sushi, maar groter en zoeter dan haar Japanse variant. |
Chutoromaki | Een hosomaki roll gevuld met gemarmerde rauwe tonijn. |
D | |
Daikon | Een groot Japanse radijs. |
Dynamite roll | Een hosomaki sushi roll gevuld met rauwe tonijn. |
E | |
Ebi | Gekookte garnalen. |
Engawa | Platvis' rugvin spier. Meer ontwikkeld en is lekkerder en smaakvoller dan de rest van het vlees van een platvis. |
F | |
Futomaki | Een dikke sushi rol omwikkeld met gedroogde zeewier aan de buitenkant, meestal verdeeld in zeven of acht stuks. |
G | |
Gari | Ingelegde gember, vaak gebruikt om de smaak te neutraliseren bij het eten van sushi. |
Gomoku sushi | Een "sushi salade", waar alle sushi ingrediënten worden gemengd met rijst en geserveerd in een kom. Ook wel bekend als 'bara sushi. |
Gunkan | Nigiri sushi dat is omwikkeld in een strook van gedroogd zeewier. |
H | |
Hamachi | Een Japense jonge geelvinmakreel |
Hand roll | Een kegelvormige sushi roll dat altijd met de hand wordt gegeten. Ook wel bekend als "temaki." |
Hashi oki | Eetstokjes houder. |
Hawaiian roll | Een sushi roll gevuld met tonijn in blik, ingelegde pompoen, witte vis, ei en garnaal poeder. |
Hirame | Platvis. |
Hokkigai | Surfmossel. |
Hosomaki | Een dunne sushi roll die meestal slechts één type vulling bevat. |
Hotate | Schelp. |
Handai | Een gigantische ondiepe kom waar sushi rijst wordt gemengd. |
I | |
Ika | Inktvis. |
Ikura | Zalmkaviaar. |
Inari sushi | Azijn rijst in een gebakken tofu zakje. |
Itamae | Een sushi chef. |
Iwashi | Sardientje. |
K | |
Kabayaki saus | Een saus, ook wel bekend als paling saus, gemaakt van sojasaus, rijstenwijn, suiker en soms paling extract, geserveerd over de paling. |
Ka-Kani | Harige krab. |
Kampachi ® | Merk van een Hawaiiaanse geelvinstaart afkomstig van de Kona Blue boerderijen. |
Kampyomaki |
Een hosomaki roll gevuld met ingelegde kalebas. |
Kani | Krab. |
Kanpai | ''Proost'' in het Japans. |
Kappamaki | Een hosomaki sushi roll gevuld met komkommer en azijn rijst. |
Katsuo | Echte bonito tonijn. |
Kobashira | De mactra schelp. |
Kohada | Spiermaag elft vis. |
Konbu | Een eetbaar Japanse bruinwier. |
Kuki wasabi | Verse, gehakte wasabi blaadjes. |
M | |
Maguro | Blauwvin tonijng, kortweg: tonijn. |
Magurotemaki | Een temaki sushi gevuld met blauwvintonijn. |
Matsugawa tsukuri | Stijl van het serveren van rode snapper waar de huid wordt bereid, maar het vlees rauw blijft. |
Maki sushi | Een sushi roll. |
Masago | Lodde kaviaar. |
Mentaiko | Gezouten en met rode paprika gekruide kuit van de pollak. |
Mirin | Zoete rijstenwijn, vaak gebruikt als specerij. |
Mirugai | Witte lange-nek schelp. |
N | |
Na hotate | Gegrilde coquille. |
Nare sushi | De eerste vorm van sushi, meestal beschouwd als de voorouder van de moderne sushi. Gezouten vis - soms gevuld met rijst, dat wordt gefermenteerd gedurende een aantal weken. |
Nattomaki | Een hosomaki roll gevuld met gefermenteerde sojabonen. |
Negi | Japanse lente-uitjes. |
Negitoromaki | Een hosomaki roll gevuld met groene uien en tonijn. |
Negitorotemaki | Een temaki sushi gevuld met groene uien en tonijn. |
Nigiri | Een langwerpige vorm van sushi rijst gegarneerd met rauwe of gekookte vis, kuit of groenten. |
Nori | Gedroogd zeewier. |
O | |
Oke | Een sushi kom, gebruikt om chirashi, bara of gomoku sushi te serveren. |
Omakase | Een manier van dineren, waarbij de chef-kok gerechten kiest voor het diner, en beslist in welke volgorde deze gerechten worden geserveerd. |
Omusubi | Een rijst bal, ook wel bekend als "onigiri." |
Onigiri | Een rijst bal gemaakt van sushi rijst die soms wordt omhuld in nori. Ook wel bekend als "omusubi." |
Oshi sushi | Een stijl van sushi afkomstig uit de stad Osaka, waarbij de sushi wordt gedrukt in een rechthoekige vorm. Het wordt ook wel "battera" sushi of hako sushi. |
Oshibako | Een sushi perser/vormer/maker. |
Oshinko | Ingelegde wortels of groenten, vooral daikon radijs of komkommer. |
Oshinkomaki | Een hosomaki sushi roll gevuld met ingelegde radijs en azijn rijst. |
Otoromaki | Een hosomaki broodje gevuld met vette tonijn en azijn rijst. |
P | |
Philadelphia roll | Een sushi roll gevuld met zalm, roomkaas en komkommers. |
Ponzu | Een citrus saus gemaakt van konbu bruinwier, rijstazijn, rijstwijn, suiker, tonijn vlokken en Japanse citrusvruchten. |
R | |
Rainbow roll | Een California roll met rauwe vis bovenop. |
Saba | Makreel. |
Sashimi | Rauwe vis of schelpdieren zeer dun gesneden. |
Sayori | Japanse makreelgeep. |
Sawagani | Gefrituurde zoet-water krab. |
Shake | Verse zalm. |
Shime saba | Blauw makreel. |
Shinko | Een baby spermaag elft vis. |
Shiokara | Gefermenteerde vis. |
Shoga | Strips van gember gebeitst in een oplossing met Perilla mint. |
Spider roll | Een uramaki sushi roll gevuld met zachte schelp krab. |
Sushiya | Een sushi restaurant of sushibar. |
Suke maguro | Gebraad, gemarineerde blauwvintonijn. |
Sukemaguro don | Chirashi sushi bestaande uit gemarineerde rode tonijn met bovenop azijn rijst. |
Suzuki | Japanse zeebaars. |
T | |
Tai | Rode snapper. |
Tai kobujime | Rode snapper met huid, op smaak gebracht met zeewier. |
Takko | Oktopus. |
Tamago | Japanse omelet. |
Tekkamaki | Een hosomaki sushi roll gevuld met rauwe tonijn en azijn rijst. |
Tekkappamaki | Een sushi roll gevuld met tonijn, komkommer en azijn rijst. |
Temaki | Een soort sushi roll waar de roll kegelvormig is met de ingrediënten strak aan de smalle kant en los aan het bredere uiteinde. Ook wel bekend als een hand roll. |
Tempura roll | Een hosomaki sushi roll gevuld met tempura, meestal garnalen tempura, en azijn rijst. |
Tobiko | Kuit van de vliegende vis. |
Tobiwo | Vliegende vis. |
Toro | Vettige tonijn. |
U | |
Ume | Japanse pruim, vaak "umeboshi" genoemd. |
Umejisomaki | Een sushi roll gevuld met Japanse basilicum en pruim. |
Umekyu | Een sushi roll gevuld met pruimen pasta, komkommer en azijn rijst. |
Unagi | Zoet-water paling. |
Uramaki | Een sushi roll waar de vullingen zijn omwikkeld in gedroogd zeewier, en omhuld door rijst aan de buitenkant. |
Unakyu | Een hosomaki sushi roll gevuld met zoet-water paling en rijst. |
Uni | Zee-egel. |
Waloo | Hawaaiiaanse maanvis. |
Wasabi | Een Japanse plant, die in dezelfde familie als mosterd en mierikswortel zit en het heeft een dikke groene wortel, of de pittige specerij is gemaakt van deze wortel. Kan ook verwijzen naar een imitatie specerij, gemaakt met mierikswortel en groene kleurstof. |
Wu ika | Lichaam van een inktvis. |
Bron: foodservicewarehouse.com
Indien u zich nog afvraagt wat de Japanse visnamen betekenen, vul dan hieronder de Japanse visnaam (bijv. Unagi) in en deze programma laat u zien wat voor soort vis het is. Probeer het uit!