Voorbereiding

17-08-2013 13:13

Om sushi te kunnen maken, hebben we eerst de voorbereide ingrediënten en producten nodig om een goede sushi maaltijd op tafel te kunnen serveren. Hieronder worden de voorbereidingsproducten en ingrediënten besproken:

Wasabi:
Wasabi is ook wel bekend als "Japanse mierikswortel", het is een hete Japanse specerij wortel en een niet te missen onderdeel bij uw sushi maaltijd. Sommigen vinden het lekker om het met sojasaus in een kom te mengen, om vervolgens de sushi ermee te dippen. Anderen hebben de voorkeur om het direct op de sushi te plaatsen net voordat ze de sushi consumeren.
Wasabi producten voor sushi kan worden verkregen in Aziatische voedingswinkels (toko's ) in de vorm van gedroogd poeder of in kant-en-klaar pasta. Echter, om volledig van uw wasabi te genieten, dient u de gedroogde wasabi poeder te gebruiken om uw eigen verse wasabi pasta te maken.
 
  
 
Japans Gember (Gari):
Japans gember, ook wel Gari genoemd, wordt geconsumeerd tijdens een sushi maaltijd om de smaakpapillen te neutraliseren. Deze gember is te verkrijgen in 2 kleuren, namelijk in wit en roze (met kleurstof). De roze variant schijnt scherper te zijn dan de witte variant. Beide gembersoorten zijn te koop in Aziatische voedingswinkels (toko's) in zakjes.
 
 
Japans sojasaus (Shoyu):
Japans sojasaus, ook wel bekend als Shoyu, is een donkerbruin gekleurd saus dat voornamelijk bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Deze dipsaus zorgt voor een zoutige smaak bij de sushi. De bekendste merk in Nederland is Kikkoman en is tegenwoordig overal te koop in supermarkten en Aziatische voedingswinkels (toko's).
 
 
Eetstokjes (chopsticks):
Om van een echt Japans sushi maaltijd te genieten, zijn eetstokjes geen overbodige luxe. Deze eetstokjes zijn tegenwoordig overal te koop, maar u kunt ze voornamelijk vinden in de Aziatische voedingswinkels (toko's).
 
 
De sushi roll mat (Makisu):
De sushi roll mat, ook wel Makisu genoemd, kan heel handig zijn als u sushi wilt gaan maken. De rollende mat wordt gebruikt om dezelfde druk aan alle kanten van de sushi roll te behouden tijdens het rollen.
Verder zijn er twee soorten bamboe roll matten op de markt. Allereerst heeft men de goedkope variant, waar de mat aan beide zijden afgerond is. Deze zijn slecht. De tweede variant, kost misschien meer geld , maar is voorzien van de beste westerse technologie: de ene zijde is afgerond en de andere zijde is plat. U zult snel ontdekken dat een rollende mat dat aan een zijde plat is, veel makkelijker te gebruiken is en u veel meer indrukwekkende resultaten boekt tijdens het rollen.
 
 
Rauwe vis:
Sushi is een gezonde maaltijd, mits goed bereid en geserveerd. Bij het serveren van rauwe vis in sushi of sashimi, moet u zeker weten dat uw vis veilig is om rauw geconsumeerd te worden. Dit wordt vaak aangegeven door de leverancier als "sushi veilig" of "sashimi veilig". Als de verpakking dit niet vermeld, vraag dan eerst aan uw vis leverancier of u het ook daadwerkelijk  rauw mag consumeren . Let op! Zwangere vrouwen en gezondheids-risicogroepen mogen helemaal geen rauwe vis eten.
 
 
Groenten:
Sushi maken vergt een zekere mate van precisie met betrekking op hoe u uw groentes snijdt (dit leert u in onze tutorial), want deze gezonde ingrediënten zijn onmisbaar voor een heerlijke en gezonde sushi maaltijd.
 
  
 
Geroosterd zeewier (nori)
Deze zeewier, ook wel nori genoemd, is een eetbare geroosterde zeewier vellen, dat voornamelijk wordt gebruikt om sushi bij elkaar te houden. Bovendien geeft het de sushi een krokante zeewier smaak. De nori vellen kan men kopen in supermarkten en in Aziatische voedingswinkels (toko's). Tip: het is het beste om nori vellen in kleine hoeveelheden te kopen, omdat als eenmaal de verpakking geopend is, de nori vellen moeilijk te bewaren zijn (blijft niet meer krokant).
 
 
Japanse rIjstazijn:
De Japanse rijstazijn, is een onmisbaar ingrediënt bij het maken van sushi rijst. Het is een azijnsoort dat voornamelijk bestaat uit gefermenteerde kleefrijst, tarwe/sake, en water. De kleur van dit azijn is of lichgeel of helemaal kleurloos. Men kan dit azijn voornamelijk kopen in Aziatische voedingswinkels (toko's).
 
 
Sushi rijst (shari):
Voorbereiding van de sushi rijst, ook wel shari genoemd, lijkt ingewikkeld. Echter, als u verder gaat, merkt u dat het bijna hetzelfde is als gewoon rijst maken, alleen met rijstazijn toegevoegd en bereid op een Japanse methode . Sushi rijst kunt u in de supermarkten en in Aziatische voedselwinkels (toko's) kopen.
 
  
 
Pikante mayonnaise:
Deze saus is heerlijk bij de spicy tuna en andere pikante sushi rollen. De pittigheid van de chili, kruid de sushi met een heel ander soort pittigheid dan die van de wasabi en maakt daarom de pikante sushi's compleet.
 
 
Sushi mes:
Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende traditionele Japanse messen te koop, maar er zijn 3 voornamelijke stijlen messen die men kan onderscheiden als men een normale Maki of Nigiri sushi maakt:
 
- De Yanagi: is een lange mes met een dunne, slanke mesblad dat is ontworpen om met precisie sashimi te snijden.
 
 
- De Deba: is een echte werkmes in de Japanse keukens, het is ontworpen om rundvlees mee te snijden maar tegelijk ook om hele tonijnen te fileren.
 
 
- De Usuba: is een prachtige mes speciaal ontworpen om groenten mee te snijden en om deze echt vorm te geven.
 
 
Japans omelet (Tamago) pan:
Tamago is een Japanse omelet, vaak gebruikt om Maki's, Nigiri's en Temaki hand rollen te maken. De Tamago verschilt van een normale omelet, omdat er bij deze omelet suiker, sojasaus en mirin is toegevoegd. Verder wordt het gebakken in een speciale Tamago pan, verkrijgbaar in Aziatische voedselwinkels (toko's).